Robte niksen, nerobte nič. Budete menej vystresovaní a zdravší

V dnešnom uponáhľanom svete plnom termínov, povinností a pocitu, že sa život stále len zrýchľuje, čelíme úplne iným problémom ako naši predkovia. Jedným z nich je dlhotrvajúci stres a hrozba vyhorenia. Pre inšpiráciu sme tentoraz odišli zo Škandinávie a inšpiratívne slovo našli v Holandsku – konkrétne slovo „niksen“. 

Hovorí sa, že Niksen je nové Hygge. Kým Dánsky koncept „prežitia temného obdobia zimy“ sa skôr hodí na prelom roku, tento koncept o niečo južnejšie položeného holandského národa je ako stvorený na leto.

Pri definovaní iných škandinávskych slov sme tvrdili, že sú nepreložiteľné. Či už to bolo friluftsliv, sisu, alebo lagom – vždy sme na ich vysvetlenie potrebovali opis. Niksen nie je škandinávsky a asi preto sa dá preložiť ľahko aj do slovenčiny – ničnerobenie.

Áno, nie je to žiadna novinka, že sa dá robiť nič. No kým u nás sa ničnerobenie spája s lenivosťou a nutkavým nájdením si nejakej činnosti, Holanďania povýšili Niksen za životný štýl – a psychológovia im dávajú za pravdu.

O čom je Niksen a ako ho praktizovať

Praktizovať niksen je jednoduché: Seďte napríklad za oknom a len tak sa pozerajte von. Je to o dennom snívaní bez konkrétneho premýšľania. Nechajte myšlienky plávať, alebo sa naopak sústreďte na prítomný okamih všetkými zmyslami bez konkrétneho analyzovania. Mnohí praktizujú niksen počas automaticky vykonávanej aktivity ako je háčkovanie, rybárčenie, prechádzka, a podobne. Na vlastný správny spôsob však musí každý prísť sám.

Podstatné - a možno najťažšie – je potlačiť urgenciu z FOMO. FOMO je skratka pre anglické „fear of missing out“ – a teda strach z toho, že nám niečo ujde. Tento strach z nás robí ľudí, ktorí v každej chvíli voľna berú do ruky diaľkové ovládanie od televízora a ešte častejšie mobil – smerujúc na sociálne siete. Tým si každú voľnú chvíľu dňa napĺňame prijímaním nových informácií.

Prečo teda robiť „nič“? 

Úroveň stresu v živote celosvetovo narastá. S ňou prichádzajú hrozby vyhorenia, častejšie výskyty úzkosti a podľa najnovších štúdií aj znížená odolnosť imunity a teda aj ďalšie problémy fyzického tela a jeho starnutie.

Vďaka niksen spomalíme.  Hoci zdanlivo nerobíme nič, náš mozog má čas spracovávať informácie, ktorých je až 5-násobne viac, než keď boli naši rodičia v našom veku. Denným snívaním a ničnerobením, prestanete intenzívne žiť v myšlienkach vo svojej hlave a zbystríte všetky zmysly. A práve tým sa často uvoľní kapacita na revolučné riešenie, či veľmi kreatívny nápad, na ktoré nie a nie prísť intenzívnym myslením.

Dôležitosť psychohygieny 

Všetky škandináviou inšpirované životné štýly, o ktorých v našom blogu píšeme, majú za cieľ jediné: podnietiť lepší život. Kúpa bytu v Rezidencii Palúdzka je o rozumnej voľbe. Zvolili ste si kvalitné materiály a prevedenia, dobrú lokalitu, občiansku vybavenosť, moderné bývanie. No pre kvalitný život to nestačí a každý z nás – bez ohľadu na to aký má svoj nový domov pekný – sa musí postarať o to, aby život v ňom bol aj dobrý. A to znamená aj pohodu mysle.

Poľavením z neustáleho vypĺňania si programu sebe aj svojim deťom vytvoríme akýsi prázdny priestor. Niksen nám pomôže ujasniť si priority a deťom zas trocha nudy pomôže ku kreativite a tvorivosti – vymyslia si nové hry, aktivity, budú vnímať sami seba.

A tak ako je pre náš organizmus potrebný rytmus nádychu a výdychu, tak je aj pre našu psychiku podstatné k činnosti doplniť občasné „flákanie sa“. Znie to jednoducho, nie? No praktizovať ničnerobenie dokáže byť ťažšie, než sa zdá. Po chvíli ničnerobenia si spomenieme, že sme chceli ešte urobiť to či ono, napadne nás skontrolovať si niečo v mobile... niekto nám napíše či zavolá... Preto, ak je toto aj váš prípad, na ničnerobenie si vyčleňte svoj čas a držte sa ho. A ak váhate na ako dlho „niksovať“, tak len dovtedy, kým vám to bude príjemné. Pravidelnosť tu víťazí nad dĺžkou ničnerobenia. Alebo si povedzte „kým nebudem hladný“. Máte zaručené, že telo sa ozve samo. 

Keď sú meditácie pre vás moc 

Iste vás napadlo, že tu vlastne hovoríme o meditácii – vedomom nepremýšľaní a nekonaní, len bytí. No meditácia nie je pre každého. Sedieť v určitej polohe, zavreté oči a nemyslieť na nič je jednou z najťažších vecí, pretože práve skrz naše myslenie sa definujeme. Ak vás takáto aktivita nebaví, no pritom stále túžite trochu ubrať zo životných aktivít, vyložte si nohy na balkóne či gauči, pozerajte len tak z okna – ľudovo povediac „do blba“. Nechajte, nech si myšlienky lietajú kam chcú. Keď sa zbadáte, že už mysľou niečo intenzívne riešite, rozpustite aktivitu. Zamrvte sa, zmeňte polohu, len buďte.

Veľa ľuďom pomáha práve spomenutá rutinná aktivita. Umývanie riadov, žehlenie, vysávanie – jednoducho domáce práce sú skvelý príklad. Omaľovánky pre dospelých, pletenie, sprchovanie, kúpeľ vo vani, ale aj prechádzka – aj to sú aktivity, ktoré nevyžadujú intenzívne zapojenie mysle – a možno práve preto nás tak lákajú. Naša myseľ si pýta pauzu.

Keď teda najbližšie nebudete mať chuť robiť nič, nerobte. Doprajte si chvíľku niksen. Bez výčitiek, s vedomím, že prospejete psychike, ktorá si rada oddýchne s vami.

Na našej webovej stránke používame súbory cookies. Prezeraním našej webovej stránky súhlasíte s ich používaním a ukladaním do Vášho prehliadača. Viac informácií.