Ako nám Friluftsliv dokáže pomôcť – s koronou, aj bez nej

Škandinávci majú mnoho inšpirujúcich slov, po dánskom hygge sme tentokrát siahli pre inšpiráciu do života do Nórska. Ich friluftsliv, alebo ak chcete „život na čerstvom vzduchu“, sa dá aplikovať tak na bežný uponáhľaný život, ale aj ten dnešný, spomalený z dôvodu šírenia COVID-19. O čom friluftsliv je a ako ho môžete aplikovať do svojho života?

Termín, ktorý ako prvý zaviedol spisovateľ Henrik Ibsen, tu je už vyše jeden a pol storočia. Kým ho moderné štúdie odporúčali ako ideálny protiklad uponáhľanému mestskému životu, perfektne sa hodí aj na aktuálnu situáciu s COVID-19 – kedy hľadáme kam vyjsť do prírody a na čerstvý vzduch, pokiaľ možno mimo ľudí.

poslednom blogu sme písali o dôležitosti hygge – schopnosti urobiť si útulný domov a cítiť sa v ňom komfortne a príjemne. O to viac je to dôležité v dnešných dňoch - kedy trávime uzavretí doma viac času, než zvyčajne. No friluftsliv, to nie je len zvyčajné „idem si zabehať“. Pobyt vonku v tomto zmysle slova nemusí byť o fyzickej aktivite, skôr je o prostredí, kam sa vyberiete. Pobyt vonku pomáha mentálnej pohode – či už sme preťažení, alebo trpíme domácou ponorkovou chorobou spôsobenou karanténou pre COVID-19.

Po menej vychodených cestách

Po dlhej a nevýraznej zime sa nám obzvlášť žiada trochu vnímania prírody bez notifikácií a upnutého obnovovania aktuálneho diania „minútu po minúte“. Ísť von, objavovať prírodu a jednoducho len byť mimo civilizácie a vychodených chodníčkov nás vráti samých k sebe. Frilufstliv, pobyt vonku v prírode, praktizuje minimálne aj tretina Švédov aspoň raz týždenne -  keďže žiaden zo škandinávskych trendov nezostane len v jedinej krajine. A viac než polovina populácie tejto krajiny vlastní víkendovú chatu či rekreačný objekt, kde trávia podstatnú časť leta – zvyčajne na pobreží, či pri jazerách.

Škandinávska utópia

Škandinávci sa smejú z toho, akú titulky robia technologické firmy zo Silicon Valley ohľadom ich flexibilného času v práci. Pre nich je to samozrejmosť daná tým, že krátke zimné dni treba využiť na maximum a tak si mnohí berú voľno uprostred dňa, kedy idú na friluftsliv a potom prácu dobehnú neskôr, keď sa opäť zotmie. Pre Slováka je utópiou, aby firma preplatila zamestnancovi športové náčinie či dávala bonus za to, že chodí do práce na bicykli. Tu je to však bežné. Rovnako ako právo všetkých na voľný pohyb po krajine – dokonca aj s možnosťou stanovať pod podmienkou, že sa budete chovať slušne a utáboríte sa aspoň 150m od najbližšieho príbytku.

"Voľnovzdušný život" na Liptove

Pre Friluftsliv nie je nutné ísť do Nórska, robiť si tam fotky v prírode a vešať to na Instagram, ako to mnohí vo svete pochopili. Práve náš región Liptova ponúka neskutočné možnosti pre takýto spôsob života a rýchly únik do prírody. Vybrať sa môžete na prechádzku s deťmi na kopec Háj-Nicovô, či túlať sa nekonečnými lesmi Nízkych a Západných Tatier. Nepotrebujete pritom ísť po značených chodníkoch, proste sa vyberte len tak – bez cieľa. Vnímajte život v lese, zvuky šumu o seba sa dotýkajúcich vrcholkov stromov vo vetre. Spočítajte, koľko rôznych vtákov sa ozýva naokolo. Vyberte sa na huby, nie s cieľom úlovku, ale s cieľom byť von. Prenajmite si kanoe na Liptovskej Mare, vybehnite na záhradu v jednej zo záhradkárskych kolónií obklopujúcich mesto, alebo choďte na ryby k Váhu. Podstatné je jediné – aby vašim „stropom“ bola obloha. Z Rezidencie Palúdzka sa behom pár minút chôdze ocitnete na dlhom cyklochodníku, kde môžete na korčuliach či bicykli zažiť aktívny oddych, či kŕmenie kačiek s deťmi pri Váhu. Mestská časť Palúdzka končí priamo na brehoch Liptovskej Mary, kde sa môžete ísť prejsť priamo z bytu. Alebo nasadnite do auta a objavujte menej známe doliny a lesíky, ktoré obklopujú Liptovský Mikuláš z jeho južnej aj severnej strany. Vďaka polohe vášho bytu v Rezidencii Palúdzka budete môcť byť na výpadovke z mesta doslova do minúty.

Práve v období pandémie nového koronavírusu COVID-19 hľadáme spôsoby, ako ísť von a nestretnúť pritom iných ľudí. Ideálnou inšpiráciou nám môže byť mentálne nastavenie na ďalšiu škandinávsku inšpiráciu životným štýlom - friluftsliv. 


Na našej webovej stránke používame súbory cookies. Prezeraním našej webovej stránky súhlasíte s ich používaním a ukladaním do Vášho prehliadača. Viac informácií.