Sisu: filozofia prežitia, aj keď nám je najťažšie

V časoch pretrvávajúcich reštrikcií na obmedzenie šírenia koronavírusu sme si mnohí siahli na dno svojich psychických síl. Nedostatok sociálneho kontaktu, snaha o zachovanie príjmov popri práci z domu v kombinácii s domácim učením detí, nemožnosť tráviť voľný čas ako sme boli zvyknutí,.... to všetko prepisuje naše skúsenosti po prvý krát. Nevedomosť, kedy to celé skončí, nám na nálade nepridáva. Fíni, ktorí sú zvyknutí žiť v nehostinných podmienkach, však majú recept na to, ako vydržať. Volá sa to Sisu. A môže to inšpirovať aj nás.

Po sérii dvoch Škandináviou inšpirovaných blogov o dánskom Hygge a nórskom Frilufstliv sme tentoraz za „nepreložiteľným“ slovom a životnou filozofiou zavítali do Fínska. Ich koncept Sisu ich definuje až po takmer národnú identitu. Je veľmi odvážne snažiť sa toto slovo akokoľvek preložiť, ale najbližšie k nemu bude mať asi naše východniarske „vytrimaj“.

Sisu znamená nastavenie mysle, kedy vydržíme aj napriek neprajným podmienkam a nájdeme v sebe rezervy, keď už zdanlivo nevládzeme ísť ďalej. Zároveň vyjadruje silu odvážne čeliť výzvam aktivizujúc doteraz nepoznanú vnútornú energiu. Starí Fíni radi hovoria „sisu ťa dostane skrz žulu“ a samozrejme to nemyslia doslovne. Len z generácie na generáciu odovzdávajú odhodlanosť tuhého severského korienka, ktorý nie je daný fyzickým telom, no silou ducha. Každý prežívame obdobia, kedy dôjdeme na koniec svojich fyzických, alebo psychických síl. A mnohí ho prežívame práve teraz. Keď na koniec svojich síl dorazíme a myslíme si že už skolabujeme, predsa v sebe niekde nájdeme neobjavenú silu ísť ďalej. Silu, vďaka ktorej si uvedomíme, že sa to ešte dá. A to je vnútorné sisu. Niektorí to volajú tiež „tichá neoblomnosť“, kedy sa nadýchnu a s pokorou sa nevzdávajú.  

Ako sisu zaktivovať do svojho života? 

V športe a pohybe je rozumné poznať svoje limity a vďaka sisu ich vždy posúvať o kus ďalej pre ten skvelý pocit „nikdy som si nemyslel(a) že toto dokážem“. V psychike máme oveľa väčšie možnosti. Naša lenivosť, sebaľútosť, či neustály pocit potreby oddychu či odmeňovania sa nás zastavia skôr, než skutočná psychická vyčerpanosť. Je jedno, či ste v starom byte, alebo novom, ako tie, čo ponúkame v Rezidencii Palúdzka. Nájsť v sebe silu opäť po deťoch spratať hračky, dať do poriadku domácnosť, zvládnuť s nimi učivo deň za dňom, to je vnútorná sila sisu. Taktiež je to nosenie rúška aj keď sa nám už nechce, sústredenie sa na prácu doma, hoci ostatní členovia domácnosti robia hluk ako pri finále hokejových majstrovstiev sveta. Tým, že sa naučíme prekonať takéto situácie a pokračovať, získame silu, ktorá sa nám v živote ešte veľakrát zíde. Dnešné sisu bude zajtrajším „už bolo aj horšie“. Inak povedané, buďte okom v hurikáne, pokojným miestom, hoci okolo sa to celé neskutočne krúti.

Mám teda fungovať bez oddychu? 

Určite nie. Každý potrebuje dobiť energiu. Dobrý spánok v pohodlnom prostredí je vždy tým najlepším naplnením psychických batérií. K sisu patrí aj oddych – avšak ten aktívny. Pod ním sa rozumie: 1.skutočne sa odpojiť od rozptýlení, 2. prijať ticho, 3. naplánovať si čas osamote.

Preťažená myseľ potrebuje aj chvíľu ticha, aby si denným snívaním mohla veci usporiadať. Na takéto miesto vo vlastnej hlave sa môžete vybrať počas prechádzky, alebo sa zatvoriť doma na vám útulnom mieste (vaňa, spálňa, knižnica,...) na pol hodinu, kedy si venujete čas vlastným myšlienkam bez akejkoľvek aktivity.

Na našej webovej stránke používame súbory cookies. Prezeraním našej webovej stránky súhlasíte s ich používaním a ukladaním do Vášho prehliadača. Viac informácií.